フジ(藤)は マメ科 フジ属のつる性落葉木本で 日本の固有の藤です。フジは 痩せた土地でもよく育つので 極 普通に山野に見られます。近縁種にヤマフジ(山藤 )があります。ヤマフジと フジの差は あまりありません。ヤマフジの蔓は 右巻き・フジは 左巻き 側小葉は山藤4〜6対・フジは5〜9対 花序はヤマフジは10〜20cm・ヤマフジは20~90 cm。両種とも 若芽 花 実 根等を 食用に用いる事が出来ます。若芽は天ぷらや 茹でて炒めたり、茹でて和え物にします。花は 生のままサラダにしたり、天ぷらにしたり、軽く茹でて 三杯素にしたりします。生の花は 良い香りが楽しめます。花を 塩に漬けて保存し花茶とします。
根は食べにくいのですが 良く茹でて煮物などにします。かつて 飢饉の時は 飢えをしのぐのに 用いられています。熟した実は 炒って蛋白源として食します。花観賞 木陰の提供として庭木 にされます。蔓は丈夫なので 種々の蔓細工に 利用されます。茎からとった繊維で糸を紡いだり、製紙されます。樹皮や 種は 有毒とされます。炒った種子は 生薬として 下剤とされる程ですので、珍味ではありますが 多く食べてはいけません。老木に生ずる瘤は 発がん抑制作用があるようです。「detail.chiebukuro.yahoo.co.jp/qa/question_detail/q118387856」 フジの花言葉は「優しさ」「歓迎」「酔う程の恋」「決して離れぬ」です。
三杯酢
酢:大匙3杯 醤油: 大匙 1杯 砂糖 大匙1杯
適量の花を摘んで来て、熱湯で軽く茹で 水を捨て軽く絞り 適量の調味料を加えます。
Both Noda-fuji and Yama-fuji can be use young buds, flowers, fruits, roots, etc. for food The young leaves are cooked into Tempura, or stir-fried after boiling, or boiled and seasoned The flowers are cooked in salads while they are raw. are cooked in Tenpura, are boiled lightly and are cooked into Sanbai-zu “vinegar, Soy sauce and Mirin mixed in roughly equal proportions” You can enjoy a good scent of fresh flowers The flowers are pickled in salt and they are drunk as flower tea The roots are hard to eat. but are boiled well and be cooked into boiled dishes etc. Once, in the times of famine, they were used to stave off hunger Ripe fruits are stir-fried and they are eaten as a source of protein
Sanbai-zu of Huji's Flowers
Materials Vinegar: 3 tablespoons Soy sauce: 1 tablespoon Sugar: 1 tablespoon
Recipes Pick an appropriate amount of flowers, boil lightly in boiling water, throw away the water, lightly squeeze flowers, and add an appropriate amount of seasoning to them
ゼンマイ料理の良いレシピが見つかりました。 「【みんなが作ってる】 藤のレシピ 【クックパッド】 簡単おいしいみんなのレシピが371万品 (cookpad.com)」「藤の花には毒があるの?でも食べられるって本当?食べ方も解説 | BOTANICA (botanica-media.jp)」 平成28年(2016年)4月25日